Oedeemtherapie

Complete zorg en nazorg bij LIPoedeem, lymfoedeem, veneus oedeem

Oedeemtherapie Almere

Wat is oedeem?

Oedeem is een vochtophoping die ontstaat doordat de circulatie in het systeem van slagaderen, aderen en lymfevaten verstoord is. Er zijn verschillende soorten oedeem, de drie meest voorkomende zijn: lymfoedeem, veneus oedeem en lipoedeem.

Wij bieden oedeemtherapie o.a. bij:

Behandelmogelijkheden voor oedeem zijn:

Lymfoedeem

De circulatie van het menselijk lichaam bestaat uit een systeem van slagaderen, aderen en lymfevaten.
Bij lymfoedeem is er een verstoring in het lymfestelsel waardoor het afvoeren van eiwitrijk vocht (lymfe) wordt beperkt. Tussen de weefsels ontstaat er dan een ophoping van vocht (oedeem).
Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of ontstaan na een operatie, ongeluk of medische behandeling zoals okselkliertoilet, het chirurgisch verwijderen van de lymfeknopen en bestraling. Er zijn zeer veel behandelmogelijkheden zoals manuele lymfedrainage, lymftaping en oefeningen.

Lees op deze pagina meer over lymfoedeembehandeling.

Veneus oedeem

Veneus oedeem, ook wel chronische veneuze insufficiƫntie (CVI) genaamd, is een combinatie van vochtophoping (oedeem) door slecht werkende afvoerende bloedvaten (het veneuze systeem). Veneus oedeem komt meestal voor aan de benen en hierbij kunnen ook spataderen zichtbaar zijn. Vochtophoping en verwijde bloedvaten (spataderen) geven pijnklachten en/of een moe en zwaar gevoel in de benen. Veneus oedeem kent een aantal fases waarbij het risico op een open been (ulcus cruris) toeneemt. Veneus oedeem kan op elke leeftijd voorkomen, maar ouderen, zwangere vrouwen en minder validen lopen een groter risico. Bij mensen met een staand beroep is het aan te raden om preventief steunkousen te dragen om de vaten te beschermen. Door therapeutische elastische steunkousen te dragen verbetert de circulatie in uw benen en vermindert het oedeem. In ons gespecialiseerde oedeemcentrum kunnen we u behandelen fasen van veneus oedeem. Wij zwachtelen zelf met comfortabele zwachtels, behandelen eventuele wonden en meten de kousen aan. Alle zorg onder 1 dak!
Wij zijn SEMH erkend leverancier en aangesloten bij alle zorgverzekeraars. Hebt u last van veneus oedeem of spataderen? Blijf niet langer doorlopen met uw klachten en informeer naar mogelijkheden bij veneus oedeem. 

Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk: vet- en vochtophoping. Door een verstoring in het vetweefsel vullen vetcellen anders dat bij overgewicht. Typisch is dat u aankomt op vooral de bovenarmen, bovenbenen en heupen. Opmerkelijk hierbij is dat de handen en voeten altijd vrij zijn van lipoedeem.
Als er veel gewichtstoename is dan kan er oedeem ontstaan. Daarnaast kunnen armen en/ of benen erg drukgevoelig zijn en u kunt snel blauwe plekken krijgen. Als u aankomt dan is het moeilijk om af te vallen. Echter dieet en bewegen zijn erg belangrijk. Wij hebben een diƫtiste op de praktijk die u daarin kan bijstaan.

Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Erfelijke factoren spelen een belangrijke rol. Door de vergrote vetcellen kunnen ook andere structuren in beknelling komen, zoals het lymfesysteem. De afvoer van lymfevocht raakt belemmerd. Daardoor kan er bij een vergevorderd stadium van lipoedeem ook lymfoedeem ontstaan.
Er zijn diverse mogelijkheden om met oedeemtherapie ook lipoedeem te behandelen. Bijvoorbeeld manuele lymfedrainage en het aanmeten van steunkousen. Kijk voor de behandelmogelijkheden op de pagina lymfoedeembehandeling

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Vergoeding oedeemtherapie

Oedeemtherapie wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Wij hebben met alle zorgverzekeraars een contract.
Alle oedeemtherapie start met een vergoeding vanuit uw aanvullende verzekering.
Oedeemtherapie vind u over het algemeen onder het kopje fysiotherapie in uw polis,
De vergoeding voor de indicatie lymfoedeem gaat na de 20 ste behandeling over naar de basisverzekering onder een chronische indicatie. Dit kan ten laste van uw eigen risico zijn. Alle andere soorten oedeem blijven altijd een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering
Let op als u FBTO heeft dan moet u de aanvullende polisvoorwaarden goed bestuderen, zij wijken af.
Let op u deelt uw maximale aantal te vergoeden behandelingen met de fysiotherapeut!
Heeft u hulp nodig met uw verzekeraar?, dan helpen wij u graag.

Daarom Huidtherapie Prisma